Aküler genel olarak plakalar seperatör, sülfürik asitten oluşan enerji depolama aracıdır. İlk bileşen ızgara, ana alaşımı kurşun olan fakat teknolojisine göre içerisinde  farklı alaşımlar ilave edilerek güçlendirilen bir iskelet diyebiliriz. Aktif madde yada hamur  akünün enerjisi için gerekli reaksiyonun oluşmasını sağlayan  çok çeşitli kimyasalların bir araya gelmesiyle elde edilen ve ızgaraya sıvanan kısımdır.

Seperatör genelle plastik malzemeden üretilen zarf şeklinde olan bir malzemedir, görevi pozitif ve negatif plakanın birbirine temasını engellemektir, elektrolit plakalarla reaksiyona girerek elektron taşıma görevini üstlenmiştir, tam şarjlı bir aküde asit yoğunluk  değeri  bir hücrede 1.28 g/cm3 seviyelerindedir, kutu kapak,  plaka seti  ve elektrolitin konulduğu bir plastik malzemedir,  buşon akü şarj esnasında hücre içerisinde oluşan hidrojen gazının dışarı atılması konusunda yardımcı olan bir elemandır, indikatör her modelde bulunmamakla beraber akünün genel doluluk düzeyinde hakkında fikir veren bir parçadır. Eğer indikatör yeşil konumda ise akünün dolu olduğu anlaşılmaktadır, fakat sadece bize tek bir hücre hakkında bilgi vermesinden dolayı,  satış sonrasında arıza durumlarında indikatörün durumu zaman zaman göz ardı edilebilir. Akü bileşenleri bir araya geldikten sonra üretimde şarj işlemi yapıldıktan sonra müşterilere gönderime hazır hale gelir.  Aküler doğası gereği kendi kendine deşarj olan ürünlerdir. Bunun nedeni elektrolit içerisinde bulunan sülfat iyonları iel plakalar reaksiyona girerek, plakalar üzerinde sülfatlaşma dediğimiz reaksiyonu başlatmasıdır.

Burada aklımıza akü ne zaman deşarj olmaya başlar sorusu gelir. Bunun cevabı üretimden çıktığı anda yani şarj işlemi yapıldıktan sonra aslında akü kendi kendine deşarj olmaya başlar. Akünün kendi kendine deşarj olma özelliği nedeniyle özellikle satış öncesinde stoklama koşulları çok önem kazanmaktadır. Satış öncesinde akünün mutlaka serin ve kuru bir ortamda bekletilmesi gerekmektedir. Direkt güneş ışığı, yağmur, kar ve bunun gibi etkenlerden korunmalıdır. Ortam sıcaklığı maksimum 25 derece olmalıdır. Yapılan testlerde eğer ortam sıcaklığı 10 derecelik bir artış raf ömrü yarı yarıya düşmektedir. Teknolojisine göre değişmekle beraber 25 derece altına  bir akünün raf ömrü 6 ila 8 ay arasındadır.

Akü Raf Ömrü Yazısı ve Tablosu
6/8 ay                      3/4 ay                1,5/2 ay
10-25C0                 25-35 C             35-45 C0

Satış noktaların özellik bu akü durumunu gözeterek fifo uygulaması yani ilk giren ilk çıkar uygulaması gerekmektedir.